Δένδιας σε Ζελένσκι: Αμέριστη η αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Ουκρανία

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Κίεβο, παρουσία του Ουκρανού ομολόγου του, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Κατά τη συνάντηση, ο Ν. Δένδιας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συνεχίζει την αμέριστη αλληλεγγύη προς την Ουκρανία και καταδικάζει πλήρως κάθε απόπειρα αλλαγής των συνόρων από δυνάμεις του αναθεωρητισμού, όπως αναφέρεται σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ν. Δένδιας με Ν. Κουλέμπα: Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας – Ξέρουμε τι θα πει να έχεις γείτονα μια αναθεωρητική δύναμη

Το μήνυμα πως η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, από την πρώτη ημέρα καταδίκασε τη ρωσική εισβολή και πως δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών, αλλά και ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των λαών είναι το «Ιερό Ευαγγέλιο» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, έστειλε από το Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα μετά τη συνάντησή τους.

Απευθυνόμενος στον Ουκρανό ομόλογό του, ο Νίκος Δένδιας είπε πως κανείς δεν μπορεί να καταλάβει καλύτερα τους Ουκρανούς από τους Έλληνες. «Γιατί οι Έλληνες έχουν επίσης έναν μεγάλο γείτονα στην Ανατολή. Έναν γείτονα που έχει εκδώσει απειλή πολέμου, casus belli εναντίον μας. Έναν γείτονα που ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της επικράτειάς μας, ενώ συγκεντρώνει μεγάλες δυνάμεις ακριβώς απέναντι από τα σύνορά μας. Ένας γείτονας που παράνομα ισχυρίζεται ότι μέρος της επικράτειάς μας είναι δικό του. Ένας γείτονας που επανειλημμένα λέει ότι μπορεί να έρθει ξαφνικά ένα βράδυ. Ένας γείτονας που δηλώνει ότι αν δεν υποκύψουμε στις επιθυμίες του, θα έχουμε τη μοίρα της Ουκρανίας» εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών.

Επίσης, διαμήνυσε πως μια νίκη της Ουκρανίας θα σημαίνει νίκη του Διεθνούς Δικαίου κατά της βίας, ενάντια στη βάναυση βία, και ότι αυτό ισχύει για όλους όσοι αντιγράφουν επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην προσπάθειά της να υποτάξει την Ουκρανία. Εξίσου, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ουκρανικές επιτυχίες και η ήττα του αναθεωρητικού αφηγήματος θα αποτελέσουν ένα καλό παράδειγμα για όσους πιστεύουν ότι μπορούν να αγνοούν το Διεθνές Δίκαιο.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, ο κ. Δένδιας τόνισε πως η ουκρανική κοινωνία και ο ουκρανικός λαός, στην προσπάθειά τους, αγωνίζονται ενάντια σε κάθε αυταρχική κυβέρνηση που επιτίθεται σε ξένες χώρες και προσπαθεί με τη βία να αλλάξει τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα. «Και είμαστε απολύτως αντίθετοι σε κάθε τέτοια αφήγηση».

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψή του, τη χαρακτήρισε συμβολική διότι, όπως είπε, βρίσκεται σήμερα στο Κίεβο για να εκφράσει την πλήρη αλληλεγγύη τής ελληνικής κυβέρνησης -της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού λαού προς την ουκρανική κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας. Επιπλέον, δήλωσε συγκλονισμένος από αυτό που είδε σήμερα στο Κίεβο, δηλαδή μια μεγάλη πόλη να δέχεται επίθεση και το θάνατο αμάχων -δηλαδή μη στρατιωτικών στόχων, αναφέροντας πως αυτό σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, συνιστά έγκλημα πολέμου.

Στην αρχή της δήλωσής του, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον Ουκρανό ομόλογό του για τη φιλοξενία «κάτω από πραγματικά μοναδικές συνθήκες» και σημείωσε πως το Κίεβο, «η σπουδαία αυτή πόλη, όπως και η υπόλοιπη χώρα, δέχεται καθημερινά άγριες επιθέσεις, με αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων άοπλων αθώων ανθρώπων». Μάλιστα, τόνισε πως η Ελλάδα καταδικάζει αυτές τις επιθέσεις με τον πιο έντονο τρόπο, αναφέροντας πως συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Περαιτέρω, σημείωσε πως από την αρχή του πολέμου, αυτή είναι η τρίτη του επίσκεψη στην Ουκρανία. «Έχω επισκεφθεί την Οδησσό δύο φορές, μια πόλη συνδεδεμένη με την ελληνική ιστορία και την ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας» ανέφερε και προσέθεσε: «Οι λαοί μας συνδέονται μεταξύ τους με μια μακρά ειρηνική ιστορία αλληλεπίδρασης. Για αιώνες, οι Έλληνες ήταν παρόντες κυρίως στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας- σε πόλεις όπως η Οδησσός, η Μαριούπολη, η οποία έχει ελληνικό όνομα, η πόλη της Μαρίας, της Παναγίας. Η Οδησσός ήταν η γενέτειρα της “Φιλικής Εταιρείας” που συνέβαλε στον ελληνικό πόλεμο της ανεξαρτησίας, με το σύμβολο “Ελευθερία ή Θάνατος”, το οποίο μόλις επανέλαβε ο Ντμίτρο και το οποίο αντιπροσωπεύει τη σημερινή προσπάθεια του ουκρανικού λαού και της ουκρανικής κοινωνίας».

Εν συνεχεία, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι σθεναρά προσηλωμένη στη λογοδοσία για εγκλήματα πολέμου και υπενθύμισε ότι έχει στείλει σχετική επιστολή στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και ότι πρόσφατα επισκέφτηκε ο ίδιος τη Χάγη. «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Μαριούπολη. Στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία, υποστηρίζουμε απερίφραστα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να χορηγήσει στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ. Επίσης, έχουμε προσφέρει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως κόμβο για τους Συμμάχους που επιθυμούν να στείλουν βοήθεια στην Ουκρανία. Και φυσικά, εφαρμόζουμε όλες τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Επίσης, ανταποκριθήκαμε αποτελεσματικά στις ανάγκες δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών πολιτών που αναζητούσαν καταφύγιο από τον πόλεμο» σημείωσε και ευχαρίστησε τον Ουκρανό ομόλογό του που το εκτιμά αυτό.

Τέλος, δήλωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας για την προώθηση της υποψηφιότητας του Ιστορικού Κέντρου της Οδησσού για εγγραφή στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Ουκρανία για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Ελλάδας για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26.

Ν. Δένδιας: Η υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία έχει στέρεα βάση τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στην εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία

«Η υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία και στο διμερές πλαίσιο αλλά και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχει μία στέρεα βάση. Η βάση είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, στην εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία όλων των κρατών, και στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του μετά το πέρας των επαφών του στο Κίεβο.

Αναφερθείς στις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι και τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, είπε πως εξέτασαν όλο το πλαίσιο των διμερών σχέσεων, τη δυνατότητα της Ελλάδας να βοηθήσει την ουκρανική προσπάθεια, αλλά επίσης και τα ευρύτερα ζητήματα του Διεθνούς Δικαίου.

Επίσης, επισήμανε ότι κατά τις συναντήσεις είχε την ευκαιρία να αναδείξει το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις. «Απειλείται από έναν μεγαλύτερο γείτονα κατά έναν τρόπο ο οποίος αντίκειται πλήρως στο Διεθνές Δίκαιο, και κατά συνέπεια η ελληνική κοινωνία μπορεί πολύ εύκολα να καταλάβει έναν λαό, ο οποίος μάχεται για την ανεξαρτησία και την εδαφική του κυριαρχία», όπως υπογράμμισε.

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως ήταν συγκινητικό για τον ίδιο ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, κατά την τοποθέτησή του μέσα σε καταφύγιο -διότι αναγκάστηκαν να κατέβουν στο δεύτερο υπόγειο εφόσον ήχησαν οι σειρήνες και η πόλη δέχτηκε επίθεση από πυραύλους-, επανέλαβε το σύνθημα της ελληνικής επανάστασης «Ελευθερία ή Θάνατος». Δείχνει αυτό, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, ότι «η ουκρανική κοινωνία προσλαμβάνει την πρόκληση με τον ίδιο τρόπο που κι εμείς την καταλαβαίνουμε».

Related Posts