Γιατί όχι αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ανοίξει ένας κύκλος συζητήσεων για τις συνεργασίες κομμάτων, εάν δεν καταφέρει κάποιο να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.
Από τη ΝΔ, λένε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι ισχυρές. Αυτοδύναμες. Στο ερώτημα ωστόσο, τι θα γίνει εάν οι δεύτερες εκλογές (μετά από αυτές με απλή αναλογική) δεν βγάλουν αυτοδυναμία, αλλά πρώτο κόμμα τη ΝΔ, η απάντηση είναι γνωστή. Στην Πειραιώς, θεωρούν όμορο κόμμα το ΠΑΣΟΚ. Κάποια στελέχη μάλιστα, επικαλούνται και τη συνεργασία των δυο κομμάτων κατά την περίοδο των μνημονίων.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας άλλη κουλτούρα, τάσσονται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, όπως συμβαίνει άλλωστε και στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην ομιλία του, στην Πάτρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, είπε:
«Δεν μπορώ να φανταστώ το θύμα των υποκλοπών να συγκυβερνά με τον θύτη, αλλά κυρίως δεν μπορώ να φανταστώ πώς είναι δυνατό το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να έχει στόχο τη συνεργασία με τη ΝΔ του Μητσοτάκη, του Βορίδη, του Πλεύρη, του Γεωργιάδη και εσχάτως του Καρατζαφέρη».
Η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι ηττοπάθεια
Στη ΝΔ λένε ότι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να παίρνει αποφάσεις, χωρίς ιδιαίτερες καθυστερήσεις για συνεννοήσεις. Πάνω σε αυτό το ψευτοεπιχείρημα, αθωώνουν την κλοπή της λαϊκής απόφασης. Δεν διστάζουν να δίνουν 50 έδρες… δώρο στο πρώτο κόμμα, προκειμένου να εξασφαλίζουν αυτοδυναμία. Κατάντησαν τη Δημοκρατία, σαν τα δώρα και τις προσφορές που δίνουν τα σούπερ μάρκετ. Με δύο σαμπουάν, το τρίτο δώρο.
Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπάρχει η κουλτούρα της σύνθεσης, της συνεργασίας. Αυτό θα πρέπει να το ξεκαθαρίζουν στην Κουμουνδούρου, γατί περνά η άποψη ότι ζητούν προοδευτική κυβέρνηση γιατί δεν φτάνουν τα ποσοστά σε επίπεδο αυτοδυναμίας.
Με ποιόν θα πάει το ΠΑΣΟΚ – Οι τρεις τάσεις στο κόμμα
Σήμερα στο ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν τρεις τάσεις. Εκείνη που θέλει να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτή που θέλει αυτόνομη πορεία και εκείνη που βλέπει συγγενικό κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τελευταία τάση έχει τα λιγότερα στελέχη. Είναι εκείνα που προέρχονται από αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας. Από τον ιδρυτή του κόμματος. Άραγε οι κύριοι Παπανδρέου, Καστανίδης, Καρχιμάκης, Σκανδαλίδης, κ.α. πως θα έβλεπαν μια συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και των ακροδεξιών στελεχών της;
Από την άλλη, οι εκσυγχρονιστές, ήδη έχουν ταχθεί στο πλευρό του πρωθυπουργού. Ορισμένοι θα είναι και στα ψηφοδέλτια της ΝΔ γιατί έφυγαν μετά την εκλογή Ανδρουλάκη. Είναι γνωστή η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα συνεργαστεί ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο.
Τι θα κάνει ο Ανδρουλάκης;
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, βρίσκεται στο σκοινί του ακροβάτη χωρίς δίχτυ προστασίας. Κανείς δεν θα τον λυπηθεί εάν δεν πάει καλά στις εκλογές. Προσπαθεί να κρατήσει δυνάμεις και να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος. Ξέρει, πως εάν πάρει μια μονάδα κάτω από το ποσοστό που είχε η Φώφη Γεννηματά, θα αμφισβητηθεί. Πάντως έως τώρα, δεν έχει δείξει ηγετικές ικανότητες. Έχει συρθεί από τους εκσυγχρονιστές, να ψηφίσει αντιλαϊκά νομοσχέδια της ΝΔ.
Στη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, θα ήταν ανακουφιστικό ένα εκλογικό αποτέλεσμα που δίνει αυτοδυναμία. Δεν θα αναγκαστεί να πάρει θέση. Δυστυχώς όμως γι’ αυτόν μετά τις εκλογές θα αναγκαστεί να το κάνει. Και εκεί είναι η ώρα που θα κριθεί το μέλλον του κόμματος.
Ιστορική ευκαιρία για ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ
Σε αυτή την συγκυρία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν μια ιστορική ευκαιρία. Θα μπορούσαν πάνω σε μια λευκή κόλλα να βάλουν τις απόψεις τους. Να τα βρουν σε 15-20 θέματα, να προχωρήσουν μαζί και να αλλάξουν τα δεδομένα στην Ελλάδα. Να καθιερώσουν τις κυβερνήσεις συνεργασίας και στη χώρα μας. Σε όλο αυτό, θα μπορούσε και το MEΡA 25 να είναι μαζί. Για να συμβεί αυτό όμως, ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να δείξει ότι έχει ηγετικές ικανότητες. Να αποδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί και χωρίς τους εκσυγχρονιστές. Άλλωστε ζημιά κάνουν. «Κυριακίστας» είναι. Θα το κάνει ή θα του επιβάλλουν την ατζέντα τους;
Εάν λείπουν 2-3 έδρες;
Στην περίπτωση που η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα και λείπουν 2-3 έδρες τι θα γίνει; Θα φύγουν βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση, για να μην μείνει η χώρα ακυβέρνητη ή θα πάει επίσημα το ΠΑΣΟΚ με τον κ. Μητσοτάκη;
Πάντως δεν αποκλείεται ο κ. Ανδρουλάκης, με τις επιλογές του, να είναι ο αρχηγός που θα βάλει λουκέτο στο κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Γιατί όχι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με αυτοδυναμία
Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει τα επιχειρήματα για να φθείρει την κυβέρνηση, ανακοίνωσε το πρόγραμμά του. Είναι πιο κοντά στην κοινωνία. Ο κ. Μητσοτάκης είναι μόνο για τους λίγους και έδωσε εξετάσεις γι’ αυτό. Και κατάφερε με επιτυχία να βάλει όλη την κοινωνία απέναντί του.
Τα στελέχη του, αντί να παρασύρονται στους καυγάδες και τους χαρακτηρισμούς, μπορούν να κάνουν αυτό που λέει ο κ. Μητσοτάκης. Σύγκριση. Να ζητούν απαντήσεις για τον κατώτατο μισθό, για τους πλειστηριασμούς, για τις μητέρες, για όλα αυτά που δεν έχουν απαντήσεις, λόγω των επιλογών του κ. Μητσοτάκη.
Έχει τη δυναμική ας βγει μπροστά. Και υπάρχει και ένα ερώτημα. Γιατί όχι αυτοδύναμος ο ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί ο Τσίπρας ζητά μόνο πρωτιά; Συνεργασία μπορεί να κάνει και ως αυτοδύναμος.
Πρέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει γνωστό από τη μια άκρη της χώρας μέχρι την άλλη. Σύγκριση και όχι σύγκρουση. Ακριβώς όπως το λέει ο πρωθυπουργός. Μπορούν να κατατροπώσουν τον κ. Μητσοτάκη. Ας το κάνουν. Και να ζητούν ντιμπέιτ Τσίπρα-Μητσοτάκη κάθε μέρα.
Πάντως τα προοδευτικά κόμματα, εκτός από ιστορική ευκαιρία, έχουν και ευθύνη. Εάν ο κ. Μητσοτάκης ξαναεκλεγεί, τότε θα λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό. Θα κληθούν να απαντήσουν γιατί προτίμησαν τα μικροκομματικά συμφέροντα τους απ΄ τον λαό και την Ελλάδα. Δεν θα έχουν καμία δικαιολογία, για τη συνέχιση του καταστροφικού έργο του κ. Μητσοτάκη. Θα φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για την πείνα του λαού και την ερντογανοποίηση της Δημοκρατίας.