Γεροτζιάφας: Μόνο αν πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορούμε να ελπίζουμε για δημόσια υγεία

«Μόνο η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των γιατρών του ΕΣΥ με την εισαγωγή του δικαιώματος άσκησης ιδιωτικής ιατρικής εντός ή/και εκτός ΕΣΥ, φέρνει την ιατρική της Ελλάδας στα επίπεδα του 1950, 1960, 1970», επισημαίνει ο Γρ. Γεροτζιάφας –και τονίζει: «Η αντιμεταρρύθμιση που προωθεί η Ελληνική Κυβέρνηση θα ακυρώσει όλες τις δυνατότητες μεταφοράς στην κοινωνία της προόδου που έχει γίνει στην σύγχρονη ιατρική γνώση».

«Δυστυχώς αυτό το πρόβλημα δεν θα λυθεί με την απόσυρση του νομοσχεδίου επειδή η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει δώσει δείγμα γραφής με την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας (σε όλα τα επίπεδά της). Μόνο η πτώση αυτής της Κυβέρνησης θα επιτρέψει στον Λαό να ελπίσει και να διεκδικήσει Εθνικό Σύστημα Υγείας Ποιοτικό και Αποτελεσματικό που θα μετατρέπει την ιατρική γνώση σε όφελος για την δημόσια υγεία», καταλήγει ο γνωστός καθηγητής.

Η ανάρτηση

«Η σύγχρονη ιατρική έχει προοδεύσει.

Για να μην κάνω μια ατελείωτη λίστα θα αναφέρω μόνο μερικά αντιπροσωπευτικά παραδείγματα.

Έχουμε μετατρέψει τις συχνότερες μορφές καρκίνου σε χρόνιο νόσημα.

Οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα μπορούν να ζουν μια φυσιολογική ζωή.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα δεν είναι πια “παραλυτικές ασθένειες” και οι περισσότεροι ασθενείς για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους έχουν απελευθερωθεί από τον πόνο.

Τα αιμορροφιλικά παιδιά κάνουν σκι, παίζουν μποξ

Τα παιδάκια με κληρονομικές αιμοσφαιρινοπάθειες ξέρουν ότι θα μακροημερεύσουν ακόμη και ότι πολλά από αυτά μπορούν να γιατρευτούν.

Η σύγχρονη ιατρική μαζί με τις τεχνολογικές καινοτομίες (πχ τηλεϊατρική) μας επιτρέπει να φέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας κυριολεκτικά στην πόρτα του πολίτη.

Σε λίγους μήνες, δεν θα χρειάζεται να έρθει ένας ασθενής από την επαρχία να με δει στο εξειδικευμένο ιατρείο μου στο Παρίσι. Θα μπορεί να με δει μέσω zoom και να τον συμβουλεύσω το ίδιο καλά και αποτελεσματικά είτε βρίσκεται στο Montargis είτε στην Θεσσαλονίκη, είτε στη Νιγρίτα είτε στην Doha, αρκεί να έχει έναν γενικό γιατρό κοντά του που θα καταλάβει τι θα πω και θα ξέρει τι πρέπει να κάνει.

Δεν θα χρειάζεται ο ογκολογικός ασθενής να ταξιδεύει από τον Εύδηλο της Ικαρίας στην Αθήνα για να τον δει ογκολόγος και να περάσει μια βδομάδα ξεσπιτωμένος για να κάνει την θεραπεία του, μετά να γυρίσει στο σπίτι του και ξανά από την αρχή κάθε 3 – 4 εβδομάδες. Θα μπορεί να το κάνει στο νησί του αρκεί το νοσοκομείο του να έχει στοιχειωδώς εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που θα συντονίζεται από την εξειδικευμένη ογκολογική ομάδα που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα στο Παρίσι ή στην Doha.

Θα μπορεί κυριολεκτικά κάθε νησί να έχει έναν αξονικό τομογράφο και τους τεχνολόγους που χρειάζονται για να λειτουργήσουν ενώ ο ακτινολόγος (η ομάδα για την ακρίβεια) που θα κάνει την διάγνωση θα βρίσκεται στην Αθήνα.

Η σύγχρονη ιατρική έχει προχωρήσει γιατί με τις Stroke Units μπορούν άνθρωποι με βαρύ ισχαιμικό αγγειακό επεισόδιο να βγούν από το νοσοκομείο περπατώντας, γιατί μπορούν μέσα στα ασθενοφόρα να κάνουν θρομβόλυση και οι ασθενείς με βαρύ έμφραγμα να σώζονται.

Η σύγχρονη ιατρική θα μπορέσει να προοδεύσει ακόμη περισσότερο όταν οι γενικοί γιατροί στις πόλεις και στα χωριά θα πηγαίνουν στα σπίτια των πολιτών για να τους “ρωτήσουν” “εισαι καλά?”

Η σύγχρονη ιατρική έχει προοδεύσει και θα συνεχίσει να προοδεύει επειδή δεν βασίζεται στον “καλό γιατρό” (όπως γινόταν το 1950, το 1960, το 1970) αλλά στις καλές ομάδες γιατρών και νοσηλευτών που συνεργάζονται και δεν αλληλοεξοντώνονται για να κυνηγήσουν τον πελάτη ή το φακελάκι.

Για να γίνουν όλα αυτά, όπως και για να αντιμετωπιστούν σωστά τα λοιμώδη νοσήματα, οι επιδημίες και οι πανδημίες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας χρειάζεται Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για την Υγεία που φέρνει προς ψήφιση η Ελληνική Κυβέρνηση. Γνωρίζω όμως ότι μόνο η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των γιατρών του ΕΣΥ με την εισαγωγή του δικαιώματος άσκησης ιδιωτικής ιατρικής εντός ή/και εκτός ΕΣΥ, φέρνει την ιατρική της Ελλάδας στα επίπεδα του 1950, 1960, 1970. Ο καλός γιατρός αντικειμενικά ψάχνει και εξυπηρετεί τον πελάτη του. Ο καλός γιατρός ακόμη και αν ο πελάτης του τον πληρώνει καλά είναι ανταγωνιστής και όχι συνεργάτης του συναδέλφου του που μπορεί να του φάει τον πελάτη.

Η αντιμεταρρύθμιση που προωθεί η Ελληνική Κυβέρνηση θα ακυρώσει όλες τις δυνατότητες μεταφοράς στην κοινωνία της προόδου που έχει γίνει στην σύγχρονη ιατρική γνώση.

Και μην τρέφετε αυταπάτες όσοι νομίζετε ότι θα έχετε καλή περίθαλψη επειδή μπορείτε να πληρώσετε τον καλό γιατρό στο καλό νοσοκομείο (δημόσιο ή ιδιωτικό) με τον άψογο ξενοδοχειακό εξοπλισμό και το χαμογελαστό προσωπικό.

Η πρόοδος της σύγχρονης ιατρικής βασίζεται στην συνεργασία πολλών ειδικοτήτων. Η πρόοδος της σύγχρονης ιατρικής πρέπει να μεταφέρεται στην κοινωνία και να μετατρέπεται σε βελτίωση των δεικτών δημόσιας υγείας. Οποια εξουσία δεν διασφαλίζει αυτή την αρχή απλά εγκληματεί.

Εδώ βρίσκεται ο πυρήνας του προβλήματος της αντιμεταρρύθμισης που προωθεί η Ελληνική Κυβέρνηση στον χώρο της Υγείας.

Δυστυχώς αυτό το πρόβλημα δεν θα λυθεί με την απόσυρση του νομοσχεδίου επειδή η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει δώσει δείγμα γραφής με την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας (σε όλα τα επίπεδά της).

Μόνο η πτώση αυτής της Κυβέρνησης θα επιτρέψει στον Λαό να ελπίσει και να διεκδικήσει Εθνικό Σύστημα Υγείας Ποιοτικό και Αποτελεσματικό που θα μετατρέπει την ιατρική γνώση σε όφελος για την δημόσια υγεία».

Αυτά…

Related Posts