Γαβρόγλου: Το Columbia θα επενδύσει χρήματα στην Ελλάδα; Το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει

Η σύμπραξη 30 Αμερικανικών Πανεπιστημίων με ελληνικά ΑΕΙ, κατόπιν σχετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Παιδείας, προκάλεσε έναν επικοινωνιακό, κυβερνητικό ορυμαγδό με τον οποία υποτίθεται ότι “φωτίστηκαν” όλες οι πλευρές του ζητήματος. Στη δημόσια σφαίρα όμως υπάρχουν και άλλες απόψεις που δεν ακούστηκαν σχεδόν καθόλου.

Ο πρώην Υπουργός Παιδείας και πανεπιστημιακός Κώστας Γαβρόγλου ανέδειξε μερικές από τις γκρίζες ζώνες της κυβερνητικής εξαγγελίας με τη συνέντευξη που παραχώρησε στο NEWS 24/7. Παράλληλα, πήρε θέση και για άλλα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των ελληνικών πανεπιστημίων αποδομώντας την κυρίαρχη απαξιωτική ρητορική.

Τα Highlights της συνέντευξης

1:30: Οι κρυφές ατζέντες της σύμπραξης

“Κανένα Αμερικανικό Πανεπιστήμιο δεν έρχεται για το καλό της γνώσης και των φοιτητών. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες οικονομικές απαιτήσεις”.

4:18: Η συνεργασία του ΕΚΠΑ με το Yale: Δεν υπάρχουν δωρεάν δίδακτρα στο Yale

“To Yale θα πάρει κανονικά δίδακτρα. Μένει να δούμε από που. Αν τελικά επιτευχθεί η συμφωνία, τα δίδακτρα θα πληρωθούν από το ΕΚΠΑ το οποίο με τη σειρά θα τα πάρει από την ελληνική πολιτεία”.

6:15: Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν ήδη παρά πολλά προγράμματα από κοινού με ξένα πανεπιστήμια

“Σχεδόν το σύνολο των συμπράξεων αφορά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Ηταν μία τεράστια επιτυχία για τα ελληνικά πανεπιστήμια. Κάποιοι θέλουν να μας πουν ότι οι ελληνες ερευνητές δεν ξέρουν που πάνε τα τέσσερα”.

9:50: Το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης του Columbia στην Ελλάδα ποιος θα το πληρώσει;

“Αντίστοιχες συμφωνίες αμερικανικών πανεπιστημιών στο Ντουμπάι αποφέρουν 5εκ δολάρια το χρόνο στο αμερικανικό ίδρυμα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πληρώσει το ελληνικό δημόσιο ή να μην πληρώνουν αυτοί που θα γράφονται. Χρήματα το Columbia δεν θα βάλει”.

16:25: Τις επιτυχίες των ελληνικών πανεπιστημίων δεν τις γνωρίζει ο ελληνικός λαός, η κυβέρνηση τις φοβάται

“Τα αρνητικά πράγματα στα ελληνικά πανεπιστήμια γίνονται πρωτοσέλιδα. Τα θετικά δεν αναδεικνύονται ποτέ παρά μόνο από τους ίδιους τους πανεπιστημιακούς. Η κυβέρνηση και η συγκεκριμένη υπουργός φοβούνται τις επιτυχίες των ελληνικών ΑΕΙ”.

22:48 Είμαι απολύτως αντίθετος με τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά

“Πρέπει να είναι υποχρέωση της Πολιτείας. Το 2018 βάλαμε τους όρους με τους οποίους οι καθηγητές θα πληρώνονται. Αυξήθηκαν κατά 25% τα απολύτως δωρεάν προγράμματα. Η κα Κεραμώς κατάργησε όλες αυτές τις διατάξεις. Η εγκύκλιος Ζώρρα χειροτερεύει το καθεστώς. Την ίδια ώρα οι μισθοί των Πανεπιστημιακών είναι εξευτελιστικοί”.

Related Posts