Γάζα: Ακρωτηριασμός 18χρονης χωρίς αναισθησία – Περίπου 25.000 νεκροί Παλαιστίνιοι από τις 7 Οκτωβρίου

(AP Photo/Abdul Qader Sabbah, File)

Συνολικά 24.762 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 62.108 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε την σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Τις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν 142 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 278, ενώ πολλοί άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια, σύμφωνα με το υπουργείο. Αυτή την εβδομάδα η ίδια πηγή είχε διευκρινίσει ότι τα τρία τέταρτα των νεκρών είναι γυναίκες και παιδιά.

Γιατρός ακρωτηρίασε το πόδι της 18χρονης ανιψιάς του χωρίς αναισθησία

Ο Παλαιστίνιος γιατρός Χάνι Μπσέισο αντιμετώπισε μια πολύ δύσκολη απόφαση όταν η έφηβη ανιψιά του τραυματίστηκε στον βομβαρδισμό του σπιτιού της στη Γάζα από τις ισραηλινές δυνάμεις: να ακρωτηριάσει το πόδι της ή να διακινδυνεύσει να πεθάνει το κορίτσι από αιμορραγία.

Χωρίς να μπορεί να προσεγγίσει γειτονικό νοσοκομείο και χρησιμοποιώντας ένα ψαλίδι και μερικές γάζες που είχε μέσα στο ιατρικό του βαλιτσάκι έκοψε το δεξί πόδι της μικρής Άχεντ Μπσέισο από το γόνατο και κάτω σε μια χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιήθηκε πάνω στο τραπέζι της κουζίνας χωρίς αναισθησία.

Οπτικό υλικό καλυμμένο με pixels, το οποίο έγινε viral στο Instagram, δείχνει τον γιατρό να σκουπίζει το ματωμένο κομμένο δεξί άκρο του κοριτσιού ενώ εκείνο είναι ξαπλωμένο στο τραπέζι. Ένας από τους αδελφούς της την κρατάει για να μην κουνιέται κι ένας άλλος κρατάει ψηλά δύο κινητά με ανοιχτό τον φακό για να βλέπει ο θείος της.

Το σπίτι βρίσκεται σε απόσταση μόλις 1,8 χλμ από το νοσοκομείο της Γάζας Αλ Σίφα, συνήθως έξι λεπτά με το αυτοκίνητο ή 25 λεπτά με τα πόδια, αλλά ο Μπσέισο είπε πως οι σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην περιοχή καθιστούν πολύ επικίνδυνο να προσπαθήσει να προσεγγίσει κάποιος το νοσοκομείο.

“Δυστυχώς, δεν είχα άλλη επιλογή. Η επιλογή μου ήταν είτε να αφήσω το κορίτσι να πεθάνει είτε να κάνω ό,τι μπορώ”, λέει ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters αυτή την εβδομάδα μέσα από το δωμάτιο όπου ακρωτηρίασε το πόδι της στις 19 Δεκεμβρίου.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει με ανεξάρτητο τρόπο από τι επλήγη το σπίτι της, για ποιο λόγο έγινε στόχος και ποια γεγονότα προηγήθηκαν.

Η 18χρονη Άχεντ Μπσέισο ανήκει σε μια γενιά νεαρών ακρωτηριασμένων που προέκυψε από τον πόλεμο στη Γάζα, από τότε που οι ένοπλοι της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι γιατροί λένε ότι πολλοί από αυτούς που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσαν να έχουν σωθεί αν είχαν τη δυνατότητα να φθάσουν στο νοσοκομείο.

Πάνω από 1.000 παιδιά στη Γάζα έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των ποδιών από το τέλος Νοεμβρίου, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, την UNICEF.

Οι κακές συνθήκες υγιεινής και οι ελλείψεις σε φάρμακα θέτουν περαιτέρω σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων και οι γιατροί λένε ότι οι προμήθειες στα νοσοκομεία δεν είναι προσβάσιμες.

Related Posts