Βενιζέλος για υποκλοπές: Υπεύθυνος ο Μητσοτάκης, να ζητήσει σε βάθος διερεύνηση

Με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου μετά τις νέες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις υπουργών, «ρητά και επίσημα, η κυβέρνηση δέχεται  ότι η ΕΥΠ ενεργούσε “εκτός πλαισίου”» και μία πιθανή ερμηνεία είναι ότι εννοείται «εκτός του πλαισίου των πολιτικών οδηγιών του πρωθυπουργού αλλά πάντως “νόμιμα”, δηλαδή με διάταξη της αρμόδιας εισαγγελικής λειτουργού», σημειώνει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά και υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελευθερία της Καλαμάτας. «Ποιος έχει την ευθύνη για την ελλιπή εποπτεία της ΕΥΠ; Προφανώς ο εποπτεύων υπουργός που είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος πρέπει να ζητήσει έστω και τώρα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την ΑΔΑΕ την άμεση και σε βάθος διερεύνηση τουλάχιστον της παρακολούθησης υπουργών του και “άλλων αξιωματούχων”», όπως είπε μεταξύ άλλων.

Αναλυτικότερα, στην συνέντευξη που παραχώρησε στην μεσσηνιακή εφημερίδα, ο κ. Βενιζέλος μεταξύ άλλων ερωτήθηκε για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις τελευταίες αποκαλύψεις.

«Μετά τη δημοσίευση στοιχείων για την παρακολούθηση του υπουργού Κ. Χατζηδάκη, η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της δεν προέβη σε διάψευση αλλά ουσιαστικά στην παραδοχή ότι όντως η ΕΥΠ παρακολουθούσε το συγκεκριμένο μέλος της κυβέρνησης και άλλους αξιωματούχους. Όμως κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο “είναι αδιανόητο να υπονοείται ότι [αυτό] τελούσε σε γνώση του [πρωθυπουργού] ή, πολύ περισσότερο, ότι είχε δώσει εντολή να παρακολουθούνται άνθρωποι που συμπορεύεται μαζί τους επί δεκαετίες ή και κρατικοί αξιωματούχοι, μαζί με τους οποίους αντιμετώπισε επιτυχώς μείζονα ζητήματα για την πατρίδα”. Στην ίδια όμως δήλωση, ρητά και επίσημα, η κυβέρνηση δέχεται  ότι η ΕΥΠ ενεργούσε “εκτός πλαισίου”. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ενεργούσε εκτός νομιμότητας; Ή εκτός του πλαισίου των πολιτικών οδηγιών του πρωθυπουργού αλλά πάντως “νόμιμα”, δηλαδή με διάταξη της αρμόδιας εισαγγελικής λειτουργού; Το Σύνταγμα όμως αναθέτει στη Δικαιοσύνη και όχι στον πρωθυπουργό να αποφασίζει τελικά. Μήπως εννοεί η κυβέρνηση ότι κακώς, δηλαδή παρανόμως, ζήτησε η ΕΥΠ να εκδοθεί η εισαγγελική διάταξη; Αν ναι, τότε ποιος έχει την ευθύνη για την ελλιπή εποπτεία της ΕΥΠ; Προφανώς ο εποπτεύων υπουργός που είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος πρέπει να ζητήσει έστω και τώρα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την ΑΔΑΕ την άμεση και σε βάθος διερεύνηση τουλάχιστον της παρακολούθησης υπουργών του και “άλλων αξιωματούχων”», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Related Posts