Βγήκε από το λιμάνι της Αττάλειας το Oruc Reis – Κινείται προς την Κύπρο με ταχύτητα 10 κόμβων

Μετακίνηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» από το λιμάνι της Αττάλειας καταγράφει ο ιστότοπος Marinetraffic.com.

Η πορεία του ερευνητικού σκάφους που παρέμενε στο λιμάνι της Αττάλειας από τις αρχές της εβδομάδας δεν έχει διευκρινιστεί ωστόσο όπως φαίνεται κινείται νοτιοανατολικά προς την Κύπρο με ταχύτητα 10 κόμβων.

Όπως είναι γνωστό, η τουρκική πλευρά είχε προχωρήσει τον Σεπτέμβριο στην έκδοση NAVTEX με την οποία είχε προαναγγείλει έρευνες στον κόλπο της Αττάλειας από το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis το διάστημα από τις 25 Σεπτεμβρίου του 2022 ως τις 24 Μαρτίου του 2023.

Η έξοδος του τουρκικού ερευνητικού σκάφους αυξάνει την πιθανότητα νέας κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Κυπριακή υφαλοκρηπίδα καθώς έχουν μεγιστοποιηθεί οι ερευνητικές δυνατότητές του.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ είχε αναφέρει ότι στο «Oruc Reis» έχουν γίνει τέτοιες αναβαθμίσεις που μεγιστοποιούν τις δυνατότητές του, και σχεδόν διπλασιάζουν την έκταση των ερευνών του σε πλάτος από τα  2,5 χιλιόμετρα στα σχεδόν 4.

Related Posts