Αύξησε κατά 50 μονάδες βάσεις τα επιτόκια η Fed– Πρόβλεψη ότι θα φτάσει στο 5,1%

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) ενέκρινε την Τετάρτη αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα, μια μικρότερη αύξηση από ό,τι τους τελευταίους μήνες και μια αναγνώριση ότι ο πληθωρισμός επιτέλους χαλαρώνει.

Σύμφωνα με το Bloomberg η Oμοσπονδιακή Τράπεζα αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 50 μονάδες βάσης σε εύρος στόχου 4,25% έως 4,5%. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προέβλεψαν ότι τα επιτόκια θα κλείσουν το επόμενο έτος στο 5,1%, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψή τους, πριν μειωθούν στο 4,1% το 2024 – ένα υψηλότερο επίπεδο από ό,τι είχε προαναφερθεί.

Η αύξηση σηματοδοτεί μια αλλαγή για την κεντρική τράπεζα μετά από ένα πρωτοφανές έτος που περιλαμβάνει επτά συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων στο πλαίσιο μιας επιθετικής εκστρατείας για να προσπαθήσει να μειώσει τον υψηλότερο πληθωρισμό από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Αν και είναι χαμηλότερη από τις τέσσερις συνεχόμενες αυξήσεις τριών τετάρτων μονάδων που εγκρίθηκαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις της Fed, η αύξηση των επιτοκίων της Τετάρτης εξακολουθεί να είναι διπλάσια από το μέγεθος της συνήθους αύξησης κατά ένα τέταρτο της κεντρικής τράπεζας και πιθανότατα θα βαθύνει τον οικονομικό πόνο για εκατομμύρια αμερικανικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το κόστος δανεισμού.

Έπεσαν έξω οι προβλέψεις του Λευκού Οίκου για τον πληθωρισμό

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου θα είναι οι πρώτοι που θα παραδεχθούν ότι ο ιστορικά υψηλός πληθωρισμός που μαστίζει τις ΗΠΑ είναι επίμονος και απογοητευτικά αμείλικτος.

Πέρυσι, κορυφαίοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του προέδρου Τζο Μπάιντεν και της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, είχαν προβλέψει ότι οι υψηλές τιμές θα ήταν βραχύβιες – πρόβλεψη που αποδείχθηκε λανθασμένη και την οποία η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακαλέσει.

Ακόμα και αν υπήρξαν σαφείς ενδείξεις τις τελευταίες εβδομάδες ότι ο πληθωρισμός φαίνεται να μετριάζεται, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου συνεχίζουν να τονίζουν ότι παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα – και προειδοποιούν ότι απρόβλεπτα γεγονότα θα μπορούσαν πάντα να ωθήσουν τα πράγματα να πάρουν μια στροφή προς το χειρότερο. Αντιμετωπίζει επίσης επικρίσεις, μεταξύ άλλων και από Ρεπουμπλικανικά μέλη, ότι το Αμερικανικό Σχέδιο Διάσωσης και άλλες δαπάνες συνέβαλαν στην περαιτέρω ενίσχυση του πληθωρισμού.

Παρόλα αυτά, ο Λευκός Οίκος είναι πρόθυμος να επισημάνει τις δράσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, έχουν συμβάλει, στη γενικότερη εικόνα, στην ανακούφιση των ιστορικά υψηλών τιμών.

Το κυριότερο από αυτά είναι το έργο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αλυσίδας εφοδιασμού.

Η κυβέρνηση δημιούργησε μια διυπηρεσιακή ομάδα εργασίας για την αλυσίδα εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένου ενός λεγόμενου «απεσταλμένου λιμένων», για να προσπαθήσει να ξεμπλοκάρει μερικά από τα μεγάλα εμπόδια στις πιο σημαντικές αρτηρίες της αλυσίδας εφοδιασμού της χώρας.

Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι όταν τα καταναλωτικά αγαθά είναι σε θέση να συνεχίσουν να κινούνται, αυτό σημαίνει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα προϊόντων και τελικά χαμηλότερες τιμές.

Related Posts