Αυτή είναι η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς – Εμπαίζει τους δανειολήπτες η κυβέρνηση των funds

Η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δημοσίευσε σήμερα την υπ΄ αριθμ. 1/2023 απόφασή της που αφορά την δυνατότητα που έχουν διαχειριστές των funds να είναι οι ίδιοι διάδικοι.

Αναλυτικότερα, η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (πρόεδρος η Μαρία Γεωργίου και εισηγήτρια η αρεοπαγίτης Κανέλλα Τζαβέλα), δημοσίευσε σήμερα την απόφαση, με την οποία κατά πλειοψηφία (56-9) τάχθηκε υπέρ των νομικών θέσεων των funds.

Δηλαδή, η Ολομέλεια, αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι) και να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.

Κατά συνέπεια, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου άναψε το φως στα funds να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομα τους σε ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά.

Στο «δια ταύτα» της απόφασης του Αρείου Πάγου αναφέρεται:

«Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφαίνεται ότι κατά την παράλληλη και συνδυαστική εφαρμογή των Ν. 4354/2015 και Ν. 3156/2003, οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π) έχουν την κατ’ εξαίρεση νομιμοποίηση του άρθρου 2 παρ. 4 του Ν. 4354/2015, προς άσκηση κάθε ένδικου βοηθήματος και κάθε άλλης δικαστικής ενέργειας προς είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων, ανεξάρτητα από το ειδικότερο νομικό πλαίσιο, με βάση το οποίο συντελείται η μεταβίβαση των υπό διαχείριση απαιτήσεων, δηλαδή ακόμη και όταν η μεταβίβαση των απαιτήσεων και η ανάθεση της διαχείρισής τους στις εν λόγω εταιρείες συντελείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3156/2003 για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων».

Απίστευτη δήλωση Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης, απαντώντας σε ερώτηση για τους πλειστηριασμούς σε μια προσπάθεια να αρθρώσει κάποιο δήθεν επιχείρημα, αναφέρθηκε στην απόφαση του Αρείου Πάγου υπέρ των servicers σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε δει ακόμα το σκεπτικό της».

Αντί να πει ότι θα δώσει λύση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προσπάθησε να κερδίσει χρόνο, αφήνοντας ουσιαστικά τα «κοράκια» να πάρουν τα σπίτια των ανθρώπων που δεν μπορούν να πληρώσουν.

Να σημειώσουμε ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου, έγινε γνωστή στις 18:00. Άρα είτε η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ήταν μαγνητοσκοπημένη, είτε έλεγε ψέματα.

Και επειδή δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου, ο κ Μητσοτάκης είναι ένα από αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια, ως βουλευτής και υπουργός της ΝΔ.

 

Related Posts