Απειλεί την Ευρώπη το Κατάρ – «Όσα γίνονται θα έχουν επιπτώσεις στο φυσικό αέριο»

Τα μέτρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά του Κατάρ, του οποίου η πρόσβαση στη συνέλευση θα μπορούσε να αποκλειστεί λόγω της υπόθεσης διαφθοράς στην οποία φέρεται να εμπλέκεται, θα έχουν «αρνητικό αντίκτυπο» στις σχέσεις με το εμιράτο του Κόλπου και στον παγκόσμιο εφοδιασμό φυσικού αερίου, προειδοποίησε την Κυριακή ένας διπλωμάτης του Κατάρ.

Συγκεκριμένα, η βελγική Le Soir παρουσιάζει δηλώσεις διπλωμάτη από το Κατάρ, ο οποίος εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η πρόσβαση του κράτους στη συνέλευση ενδέχεται να μπλοκαριστεί μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση διαφθοράς. Ο εν λόγω διπλωμάτης φέρεται να προειδοποίησε ότι οι εξελίξεις αυτές μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις με το Εμιράτο και, κυρίως, τις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη για την παροχή φυσικού αερίου.

«Η απόφαση να επιβληθεί ένας τέτοιος περιορισμός με διακρίσεις στο Κατάρ, περιορίζοντας τον διάλογο και τη συνεργασία πριν από το τέλος της δικαστικής διαδικασίας, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία για την ασφάλεια, καθώς και στις συνεχιζόμενες συζητήσεις για την παγκόσμια ενεργειακή έλλειψη και την ασφάλεια», φέρεται να δήλωσε ο συγκεκριμένος διπλωμάτης, όπως μεταδίδει η Le Soir.

Η έναρξη έρευνας με στόχο συγκεκριμένα την Ελληνίδα ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, η οποία υποπτεύεται ότι πληρώθηκε από το Κατάρ για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο, έχει κλονίσει τον θεσμό.

Την Πέμπτη στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν σχεδόν ομόφωνα ένα κείμενο στο οποίο «προτρέπουν την αναστολή των αδειών πρόσβασης για εκπροσώπους των συμφερόντων του Κατάρ» κατά τη διάρκεια της έρευνας. Η απόφαση προήλθε από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Υπενθυμίζεται ότι, ενώ οι εξελίξεις στο QatarGate είναι καταιγιστικές, το εμιράτο από τις πρώτες ημέρες που ξέσπασε το σκάνδαλο ανακοίνωσε ότι «απορρίπτει σθεναρά» τις κατηγορίες που του προσάπτονται.

Related Posts