Έως και 7 χρόνια αυξάνονται τα όρια ηλικίας στο Δημόσιο – Παίρνουν και την ακίνητη περιουσία του

Αύξηση των ορίων ηλικίας για τους δημόσιους υπαλλήλους έως και 7 έτη αλλά και την υφαρπαγή της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) που εκτιμάται στα 450.000 εκατ. ευρώ προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εργασίας.

Το νομοσχέδιο «για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη περιλαμβάνει και μια σειρά από αποσπασματικές ρυθμίσεις, προεκλογικού χαρακτήρα, για ζητήματα που με πολύ απλές διατάξεις θα μπορούσαν να έχουν επιλυθεί,εδώ και πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Αυγής, όσον αφορά το επίμαχο ζήτημα της πολυδιαφημισμένης παραγραφής των οφειλών, η διάταξη περιορίζει την παραγραφή στη δεκαετία και δεν αφορά τις βεβαιωμένες οφειλές από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Αποτέλεσμα, το όφελος για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να είναι μηδαμινό, καθώς θα παραγραφούν οφειλές μόλις μόλις 250 εκατ. ευρώ, σε σύνολο χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία 43,5 δισ. ευρώ!

Η αύξηση ορίων ηλικίας

Από την 1η Ιανουαρίου 2023 κλείνει το «παράθυρο» της πρόωρης συνταξιοδότησης για τους δημόσιους υπαλλήλους. Αποτέλεσμα, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα έτη 2010, 2011 και 2012 (με 25 χρόνια συμπληρωμένης υπηρεσίας μέχρι τότε) και συμπληρώνουν τα 56, 58 ή 60 έτη ηλικίας, κατά περίπτωση, εντός του 2022, θα έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με μειωμένο όριο ηλικίας έως και την 31η Δεκεμβρίου. Σε αντίθετη περίπτωση, ήτοι εφόσον δεν συμπληρώνουν τη ηλικία αυτή, θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μόλις συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους.

Τέλος, με άλλη διάταξη καθιερώνεται η λεγόμενη «μάχιμη πενταετία», σύμφωνα με την οποία επεκτείνεται σε όλους τους ένστολους το δικαίωμα αναγνώρισης έως και 5 επιπλέον ετών ασφάλισης.

Η λεηλασία του ΜΤΠΥ

Στο νομοσχέδιο με συγκεκριμένη διάταξη προβλέπεται η κατάργηση της αυτοδιαχείρισης του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων και ο διαμοιρασμός της περιουσίας του σε δύο εταιρείες διαχείρισης.

Προβλέπεται θέση διοικητή του ταμείου ο οποίος θα συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες, διοικητικές, οικονομικές, πειθαρχικές, με μόνη υποχρέωση λογοδοσίας στον υπουργό, ο οποίος θα μπορεί να ορίζει τα 5 από τα 9 μέλη στο Δ.Σ. Η ακίνητη περιουσία του ΜΤΠΥ, που αποκτήθηκε από κληροδοτήματα (διαθήκες) και από τις καταθέσεις των μετόχων (δημόσιων υπαλλήλων), μεταβιβάζεται σε Α.Ε. με απόφαση του διοικητή. Το ΜΤΠΥ διαθέτει κινητή περιουσία 440.000.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία 40.000 τ.μ., που αποφέρουν 5.200.000 ευρώ ετησίως στο ταμείο.

«Αυτό το ταμείο θα ξεπουληθεί και θα λεηλατηθεί» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.

Επιταγή ακρίβειας

Με άλλη διάταξη προβλέπεται η καταβολή της επιταγής ακρίβειας σε 2,3 εκατ. συνολικά δικαιούχους, από τους οποίους 950.000 είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που θα λάβουν το επίδομα ακρίβειας των 250 ευρώ.

Το μηνιαίο εισόδημα των συνταξιούχων θα πρέπει να είναι έως και 800 ευρώ, ενώ το όριο του οικογενειακού εισοδήματος ορίζεται στα 6.200 ευρώ. Όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη διάταξη, ζευγάρια συνταξιούχων με μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ ο καθένας θα πάρουν μόνο ένα επίδομα των 800 ευρώ καθώς το δηλωθέν οικογενειακό τους εισόδημα φτάνει στα 19.200 ευρώ, δηλαδή είναι υψηλότερο από το όριο των 16.800 ευρώ.

Τον Φεβρουάριο οι αυξήσεις

Όσον αφορά, τέλος, τις αυξήσεις στις συντάξεις, θα είναι της τάξης του 7%-7,5% και πιθανότατα θα χορηγηθούν τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου. Από το σύνολο των 2,6 εκατ. συνταξιούχων 950.000 δεν θα πάρουν αύξηση λόγω της «προσωπικής διαφοράς».

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο, από εδώ και στο εξής η απόφαση της αναπροσαρμογής των συντάξεων θα εκδίδεται μέχρι το τέλος της χρονιάς λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της Εισηγητικής Έκθεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού του έτους που αφορά. Επειδή τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δημοσιεύονται κάθε Οκτώβριο, τυχόν διαφορές που μπορεί να προκύπτουν θα καλύπτονται στην απόφαση του αμέσως επόμενου έτους και θα αποδίδονται. Με τη ρύθμιση αυτή καθιερώνεται μια σταθερή βάση υπολογισμού της αναπροσαρμογής των συντάξεων με επαληθεύσιμα και σταθερά ετήσια στοιχεία. Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο αποσαφηνίζεται ότι το ποσό της βασικής σύνταξης του τ. ΟΓΑ ορίζεται σε 360 ευρώ και από 1.1.2023 αυξάνεται με τον τρόπο που προαναφέρθηκε.

Related Posts