Έκτακτα μέτρα στις ΗΠΑ για να γλιτώσουν τη χρεοκοπία

Έκτακτα μέτρα για να συνεχίσει να πληρώνει τους λογαριασμούς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ζητεί το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ καθώς την Πέμπτη, η χώρα έφτασε το όριο χρέους της.

Σε επιστολή που απευθυνόταν στον Πρόεδρο της Βουλής, η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν αναφέρει ότι το ΥΠΟΙΚ θα αναστείλει νέες επενδύσεις στο Ταμείο Συνταξιοδότησης και Αναπηρίας του Δημοσίου και στο Ταμείο Παροχών Υγείας Συνταξιούχων Ταχυδρομικής Υπηρεσίας από σήμερα έως τις 5 Ιουνίου.

Παράλληλα, προειδοποιώντας ότι και οι δύο κινήσεις έχουν «σημαντική αβεβαιότητα» εάν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει νομοσχέδιο για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το CNBC η υπουργός Οικονομικών δήλωσε στους βουλευτές ότι τα έκτακτα μέτρα θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να πληρώσει τις υποχρεώσεις της μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, το CNN χαρακτηρίζοντας το μέγεθος του χρέους των ΗΠΑ «ανησυχητικό» σημειώνει ότι μετά τις δαπάνες για την ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία, το χρέος φτάνει πλέον το 120% του ΑΕΠ. Επιπλέον, το χρέος των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ίδια πηγή είναι ιστορικά υψηλό, υψηλότερο ακόμη και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το CNN, αν και οι ΗΠΑ έχουν φτάσει σε παρόμοια κατάσταση και άλλες φορές στο παρελθόν «υπάρχει επίσης λόγος να πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά θα μπορούσε να είναι διαφορετική» καθώς «μια μεγαλύτερη μερίδα βουλευτών φαίνεται πρόθυμη να επιτρέψει να χρεοκοπήσει η χώρα και ο Μπάιντεν φαίνεται απίθανο να εφαρμόσει την είδη περικοπών δαπανών που θα τους ικανοποιούσε».

Σημειώνεται ότι από το 1960, το όριο χρέους των ΗΠΑ έχει παραταθεί ή αναθεωρηθεί πολλές φορές. Ωστόσο οι εντάσεις στο Κογκρέσο, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι ανέλαβαν πρόσφατα τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων ζητώντας περικοπές δαπανών, έχουν προκαλέσει ανησυχία ότι οι βουλευτές θα καθυστερήσουν να δράσουν αυτή τη φορά – ενδεχομένως οδηγώντας τις ΗΠΑ σε σκόπιμη χρεοκοπία για πρώτη φορά στην ιστορία.

Related Posts