Άρθρο Ανδρουλάκη: Αυτές είναι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για ένα νέο ΕΣΥ

Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για ένα νέο ΕΣΥ κωδικοποιεί, σε άρθρο του στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το ΕΣΥ κατάφερε μέσα στην πανδημία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της υγειονομικής κρίσης, όμως αναδείχθηκαν και οι αδυναμίες του, που οφείλονται κυρίως στην υποχρηματοδότηση και τη φυγή στο εξωτερικό χιλιάδων γιατρών και νοσηλευτών.

Ασκεί έντονη κριτική στη κυβέρνηση πως δεν χρηματοδοτεί το ΕΣΥ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και σημειώνει ότι «στόχος των προτάσεων» που καταθέτει «είναι η αναγέννηση του ΕΣΥ μέσα από μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύουν τον δημόσιο χαρακτήρα του και θα το προετοιμάσουν ώστε να απαντά στις προκλήσεις των επόμενων γενεών».

Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προτείνει την ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης δημόσιας υπηρεσίας για την υγεία με ισχυρές δομές σε κάθε περιφέρεια, όπου σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα σχεδιάζει και θα αξιολογεί πολιτικές, θα επιτηρεί τους δείκτες υγείας του γενικού πληθυσμού και θα είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων. «Δεν γίνεται να έχουμε 17 νοσοκομεία στο κέντρο της Αθήνας αλλά ούτε ένα στην πολυπληθή πια Ανατολική Αττική», τονίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ο ίδιος εξηγεί ότι «σημαντικός πυλώνας των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων είναι η δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία, η δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όπως είναι κέντρα χρόνιων παθήσεων, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και δημόσιων κέντρων αποκατάστασης».

Ο κ. Ανδουλάκης προσθέτει πως χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην πρόληψη με ενημερωτικές εκστρατείες για τον εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων, με εθνικό σχεδιασμό προσυμπτωματικού ελέγχου χωρίς τα αυθαίρετα ηλικιακά όρια που έχει θέσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και γονιδιακό έλεγχο σε περιπτώσεις όπου υπάρχει οικογενειακή προδιάθεση, όπως είναι η περίπτωση του καρκίνου του μαστού.

«Βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ιδιαίτερα για τους ειδικευόμενους ιατρούς και αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών με αύξησή τους για να προσελκύεται προσωπικό υψηλών προδιαγραφών και προσόντων και να περιοριστεί το brain drain πάνω από 20.000 ιατρών τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει.

«Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των προτάσεων είναι η ουσιαστική αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να μπορεί να υπηρετεί τους πολίτες. Ένα δημόσιο σύστημα υγείας ευέλικτο, αποτελεσματικό και πρωτοπόρο, το οποίο λειτουργεί ως μηχανισμός μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων και όχι διαιώνισής τους. Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας όπως το οραματίστηκαν ο Γιώργος Γεννηματάς και ο Παρασκευάς Αυγερινός όταν έθεταν τον θεμέλιο λίθο στην πρώτη κυβέρνηση της Αλλαγής, σύγχρονο και λειτουργικό», καταλήγει π πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Related Posts