Άνοιξε την πόρτα η Καϊλή: Εκτός ψηφοδελτίων ο Λοβέρδος – Και ένας άγνωστος διάλογος

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, εγκαταλείπει –όπως όλα δείχνουν- τα «παντρέματα» και την υπομονή. Ενόψει εκλογών, ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια όσοι ακολουθούν προσωπικές στρατηγικές, φωτογραφίζοντας τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της  Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, ο κ. Ανδρουλάκης, μίλησε για μηδενική ανοχή σε ζητήματα ηθικής τάξης αλλά και για δραστική πολιτική αντιμετώπιση προς όσους δεν ακολουθούν τις αποφάσεις της παράταξης και κινούνται στη βάση προσωπικών στρατηγικών. Ξεκαθάρισε ότι όσοι δεν συστρατευτούν στηρίζοντας τις αποφάσεις και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, δεν θα είναι στην πρώτη γραμμή του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.

«Δεν θα ανεχθώ καμία προσωπική στρατηγική που βάζει το εγώ πάνω από το συλλογικό συμφέρον, την ενότητα και την προοπτική της παράταξης. Συμπεριφορές που φρενάρουν τη δυναμική του κινήματός μας μετά τον περσινό Δεκέμβρη, δεν θα είναι σε καμία περίπτωση ανεκτές. Είμαστε μία ανάσα πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και αυτή η μεγάλη μάχη απαιτεί από όλους να στρατευτούμε ενωμένοι ώστε το ΠΑΣΟΚ να επιτύχει να καταστεί εκ νέου ο κύριος εκφραστής της πλειοψηφίας των προοδευτικών πολιτών. Όποιος δεν έχει διάθεση για κοινούς αγώνες να είστε σίγουροι ότι δεν θα είναι στην πρώτη γραμμή του κινήματος», ανέφερε  με έμφαση ο  Νίκος Ανδρουλάκης.

Του έκανε ζημιά η ανοχή

Από την ημέρα που εξελέγη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης, έκανε αρκετές υποχωρήσεις, στο όνομα της ενότητας. Ακόμη και μέσα στο κόμμα, υπάρχουν στελέχη που έχουν εκφράσει την απορία τους για αυτά που καλούνται να ψηφίσουν οι βουλευτές. Ορισμένοι είπαν ότι ψήφισαν νομοσχέδια της ΝΔ για να μην τα «σπάσει» με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Και το χειρότερο, ότι τον έσυρε ο Ανδρέας Λοβέρδος να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ νομοσχέδια της ΝΔ, καθώς εκδήλωνε τις προθέσεις του.

Ο συγκεκριμένος βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έδειξε σε κάποιες περιπτώσεις ότι ακολουθεί προσωπική γραμμή, αδιαφορώντας για τις αποφάσεις του κόμματος.

Ένα παράδειγμα είναι το «καλάθι του νοικοκυριού». Άλλο είναι οι υποκλοπές. Ο κ. Λοβέρδος, έχει πει ότι οι παρακολουθήσεις δεν είναι λόγος για να πάει η χώρα σε εκλογές.

Αναφορικά με τις συνεργασίες, ο κ. Ανδρουλάκης –όπως και αν κρίνεται η στάση του- δεν ξεκαθαρίζει τι θέλει να κάνει. Ο κ. Λοβέρδος όμως έχει πει ότι δεν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο.

Ο άγνωστος διάλογος

Παρά ταύτα ο κ. Ανδρουλάκης, κάνει πως δεν ακούει για να μην στερήσει ψήφους από το ΠΑΣΟΚ και για να μην χρεωθεί τυχόν διάσπαση και ίδρυση νέου κόμματος από τους εκσυγχρονιστές. Ο κ. Λοβέρδος το έχει ξανακάνει αλλά δεν μπήκε στην Βουλή (Το 2013 ίδρυσε το κόμμα «Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα»).

ο κ. Ανδρουλάκης, έφτασε μάλιστα σε σημείο να μην προτείνει ιστορικά στελέχη του κόμματος για τα κομματικά όργανα, για να κρατήσει την… ηρεμία.

Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε μια τέτοια περίπτωση που δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας.

Όταν διεξάγονταν οι εκλογές για τα κομματικά όργανα, ο κ. Ανδρουλάκης, επικοινώνησε προσωπικά με ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ –από τους ελάχιστους στην ενεργό πολιτική- και του εξέφρασε την εκτίμησή του και πως θα ήθελε να τον προτείνει για το εκτελεστικό πολιτικό συμβούλιο. Ωστόσο, σημείωσε ότι εάν το κάνει ο κ. Λοβέρδος θα του κάνει άνω-κάτω την κοινοβουλευτική ομάδα. Έτσι η πρόταση δεν έγινε, αλλά ο λόγος, δείχνει πως πορεύτηκε –τουλάχιστον έως τώρα- ο κ. Ανδρουλάκης.

Φαίνεται πάντως, ότι λίγο πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου και της κατάρτισης των ψηφοδελτίων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλάζει τακτική.

Πιέζει με τα ψηφοδέλτια, προκειμένου να βγει ενιαία γραμμή προς τα έξω, αλλά δεν θα διστάσει να κάνει πράξη όσα είπε.

Και αυτό γιατί κατάλαβε ότι τα ποσοστά δεν ανεβαίνουν, ενώ το εκσυγχρονιστικό κομμάτι του κόμματος εργάζεται για την αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη και όχι για την ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ.

Μένει να δούμε στην πράξη τι θα συμβεί και πως θα κινηθεί με τα ψηφοδέλτια.

Οι φήμες, φέρουν τον Ανδρουλάκη, να βάζει δίπλα στους εκσυγχρονιστές, τόσο δικούς του, όσο και Παπανδρεϊκούς, με στόχο να «κόψει» την εκλογή τους… δια του σταυρού.

 

Related Posts